Να σταματήσουμε το ξεπούλημα του Ιππόδρομου

Μια «υποδειγματική» συμφωνία:

Το ξεπούλημα των δημόσιων χώρων της Καλλιθέας κορυφώνεται με την παραχώρηση του παλιού Ιπποδρόμου στο κεφάλαιο. Στις 12-01-2007 ο Ασκούνης, δήμαρχος της Καλλιθέας, και ο Σουφλιάς, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου. Με αυτήν την συμφωνία ξεπουλήθηκε ο Ιππόδρομος στο Κεφάλαιο η δε πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) το ενέκρινε, παραιτούμενο από κάθε διεκδίκηση και μελλοντική προσφυγή. Συγκεκριμένα:

Από τα 200 στρέμματα του Ιπποδρόμου στο ίδρυμα Νιάρχου παραχωρούνται συνολικά 150 στρέμματα.

30 στρέμματα για την ανέγερση Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης

120 στρέμματα για Πολιτιστικό/Εκπαιδευτικό Πάρκο.

To Ίδρυμα Νιάρχου θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής αυτών των έργων, που θα φέρουν την επωνυμία του Ιδρύματος και θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευσή τους. Σε αντάλλαγμα παραχωρούνται στο Δήμο Καλλιθέας 28 στρέμματα (!!!), με την προϋπόθεση, η χρήση τους από το Δήμο, να μην έρχεται σε αντίθεση με τα έργα του Νιάρχου.

Είναι ληστεία…

η παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου είναι σκανδαλώδης και εγκληματική. Πρόκειται για:

εξοργιστική καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου που πραγματοποιείται με την συνεργασία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου με το κεφάλαιο.

μέρος ενός γενικότερου πολιτικού και οικονομικού σχεδιασμού που προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων χώρων στα «αρπακτικά» του κεφαλαίου και της αγοράς.

την μετατροπή των δημόσιων χώρων, που ανήκουν στον λαό, σε κερδοφόρα επιχείρηση του κεφαλαίου διαπράττοντας ένα ακόμα…

…Οικολογικό έγκλημα

σε βάρος των ανθρώπων που ζουν: στην Καλλιθέα, στους όμορους δήμους και κατ΄ επέκταση σε βάρος των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου.

Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού αποτέφρωσαν εκατομμύρια στρέμματα δασών στην Αττική, και σ’ όλη την Ελλάδα, καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε οικολογική και οικονομική εξαθλίωση. Οι συνέπειες είναι τραγικές, κυρίως για τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ζουν στις πυκνοκατοικημένες και οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές, χωρίς δυνατότητες διαφυγής. Η Αττική είναι ούτως ή άλλως η πόλη με το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη και η Καλλιθέα είναι ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους, όπου οι χώροι πρασίνου είναι ανύπαρκτοι.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες αποκτά ανυπολόγιστη αξία κάθε κομμάτι γης που θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Γι΄ αυτό είναι προκλητικό και εγκληματικό να παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες ο χώρος του Ιπποδρόμου και της παραλίας, οι οποίοι θα μπορούσαν, και θα ‘πρεπε, να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, σε πνεύμονες οξυγόνου για όλη την Αττική.

…Πολιτιστική εξαχρείωση

αποτελεί ο ισχυρισμός του Ιδρύματος Νιάρχου ότι θα προβεί στη δημιουργία «πολιτιστικού πάρκου» στον χώρο του Ιπποδρόμου… διότι αυτό που θα γίνει είναι να επιβαρυνθεί η περιοχή με άλλα 60.000 τετρ. μέτρα τσιμέντου δημιουργώντας ένα χώρο για την αναψυχή των «εχόντων και κατεχόντων», αποκλείοντας τους εργαζόμενους και την νεολαία.

Τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου στον πολιτισμό. Οι «άδολοι» επιχειρηματίες αναλαμβάνουν να δώσουν λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα στον τομέα του πολιτισμού και του πνεύματος… Στην πραγματικότητα ο «πολιτισμός» αποτελεί δικαιολογία του σκανδαλώδους ξεπουλήματος. Έτσι αν κάποιος διαφωνεί με το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου, το κάνει επειδή δεν θέλει να φτιαχτεί Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία που θα ήθελαν ένα άλσος στην περιοχή τους είναι απολίτιστοι, σε αντίθεση με το «άδολο» κεφάλαιο…

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να εξαπατήσουν προβάλλοντας πραγματικές ανάγκες και ελλείψεις στον πολιτισμό και τη μόρφωση. Το κράτος θέλει να διώξει από πάνω του το οικονομικό βάρος της χρηματοδότησης του πολιτισμού και επιπλέον να δώσει ευκαιρίες κερδοσκοπίας στο κεφάλαιο που λυμαίνεται τον πολιτισμό. Το κράτος αντί να χρηματοδοτήσει τη μόρφωση, επιλέγει να χρηματοδοτήσει το κεφάλαιο και να μετατρέψει τον πολιτισμό σε επιχείρηση.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και εγκληματική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, του Δημάρχου Καλλιθέας και του κεφαλαίου εις βάρος του μουσικού και πνευματικού πολιτισμού. Διότι η Λυρική σκηνή και η Βιβλιοθήκη θα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και σε έναν χώρο, γεωγραφικά και τεχνικά, απρόσιτο στον πολύ κόσμο. Πρόσβαση σ΄ αυτόν θα έχουν μόνο όσοι διαθέτουν το χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα εμπορικά προϊόντα της μόρφωσης και του πολιτισμού.

…Πολιτική εξαπάτηση του λαού

ο οποίος πάγια διεκδικούσε την μετατροπή του Ιπποδρόμου σε πάρκο και χώρο πρασίνου. Ο σημερινός δήμαρχος υποστήριζε προεκλογικά ότι θα διεκδικήσει τον χώρο του Ιπποδρόμου για τους πολίτες της Καλλιθέας και αρκετοί πολίτες θεώρησαν ειλικρινή τον ισχυρισμό του… Όμως ο δήμαρχος και η παράταξή του εξαπάτησαν αυτόν τον κόσμο και χρησιμοποίησαν την διεκδικητική του διάθεση για να παζαρέψουν για 8 στρέμματα!!! Ο Δήμος κέρδισε 28 στρέμματα αντί για 20 που προβλεπόταν αρχικά.

Η παράταξη του σημερινού δημάρχου ακολούθησε συστηματικά όλα τα χρόνια της θητείας τους στο Δήμο (και με την αμέριστη υποστήριξη της «αντιπολιτευτικής» παράταξης που υποστηρίζεται από την ΝΔ) ένα δοκιμασμένο σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αρχικά απαξίωσε τους δημόσιους χώρους, αφήνοντάς τους να ρημάζουν και να μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους. Στη συνέχεια με το πρόσχημα της αξιοποίησης και της αναβάθμισής τους, τους παραχώρησε στους ιδιώτες, είτε απευθείας είτε μέσω του κράτους, με την υπόσχεση της δυνατότητας χρήσης τους από τους πολίτες. Στο τέλος όμως δεν μένουν στον Δήμο ούτε τα ψίχουλα των αρχικών υποσχέσεων.

Αυτή ήταν η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την παραχώρηση της παραλίας στην Εταιρεία Ολυμπιακών ακινήτων. Αρχικά η παράταξη του δημάρχου, πηγαίνοντας σύμφωνα με το ρεύμα που καθόριζε η κυρίαρχη πολιτική επιλογή του «εθνικού συμφέροντος», παραχώρησε την παραλία για την κατασκευή των τσιμεντένιων όγκων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Έτσι η παραλία διαμορφώθηκε σαν ένας χώρος εχθρικός προς το περιβάλλον, όπου η πρόσβαση και η χρήση του από τον λαό της Καλλιθέας είναι απαγορευμένη. Η Καλλιθέα αποκόπηκε οριστικά από την θάλασσα από ένα τσιμεντένιο τείχος.

Μπορούμε να το σταματήσουμε!!!

Μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου και την τσιμεντοποίησή του και να επιβάλουμε τη μετατροπή του Ιπποδρόμου και της παραλίας σε δημόσιο χώρο πρασίνου. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, οι συνδικαλιστικές και οι πολιτικές συλλογικότητες που συγκρούονται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την καταλήστευση του περιβάλλοντος, όλοι όσοι βιώνουμε καθημερινά την οικονομική και οικολογική εξαθλίωση, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας για να εμποδίσουμε άλλο ένα έγκλημα, που διαπράττεται σε βάρος των αναγκών μας.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε.

Να μην εκχωρηθεί ο Ιππόδρομος στο κεφάλαιο. Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας ανήκουν στο λαό

Να αποκλειστεί κάθε εμπορική- κερδοσκοπική χρήση του Ιπποδρόμου και της παραλίας από το Μοσχάτο ως το Δέλτα Φαλήρου. Καμιά ιδιωτικοποίηση και καμία παραχώρηση των δημόσιων χώρων της Καλλιθέας σε «ευεργέτες» επιχειρηματίες

Η παραλία και ο Ιππόδρομος, ως ενιαίος χώρος, να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο δημιουργίας άλσους- δενδροφύτευσης ώστε να αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνου για όλη την περιοχή

Να αρχίσουν άμεσα τα έργα υποβάθμισης (βύθισης) της παραλιακής λεωφόρου

Να ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής αντιπλημμυρικού καναλιού στην παραλία ώστε να εμποδιστούν οι καταστροφικές συνέπειες των «ακραίων καιρικών φαινομένων» που πλήττουν τους εργαζόμενους.

Η παραλία πρέπει να αναδειχτεί, εάν είναι απαραίτητο ακόμα και με την κατεδάφιση των κτιρίων που την υποβαθμίζουν.

Να απαιτήσουμε την προστασία κάθε άλσους και κάθε πάρκου σε όλο το λεκανοπέδιο. Απαιτούμε την δενδροφύτευση όλων των ελεύθερων και άδενδρων περιοχών, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της καταστροφής των δασών της Αττικής.

Ελεύθερη και άμεση πρόσβαση όλου του λαού στην παραλία, στους δημόσιους χώρους, τα πάρκα και τα άλση

Το κόστος για την οικολογική, πολιτιστική και αθλητική ανάπλαση του Ιπποδρόμου και της παραλίας δεν πρέπει να πέσει στις πλάτες των εργαζόμενων. Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, τα κέρδη όλων αυτών που πλουτίζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ως μια δυναμική κίνηση πολιτών απαιτούμε την άμεση τοποθέτηση των τοπικών φορέων και παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καλλιθέας για το ζήτημα και τοποθετούμαστε ανοιχτά υπέρ της μαχητικής διεκδίκησης αυτών που μας ανήκουν, όπως οι εκτάσεις του πρώην ιπποδρόμου. Είναι αναγκαίο κάθε συλλογικότητα με αμεσοδημοκρατικό τρόπο και σε συντονισμό με φορείς της περιοχής, να κινηθεί στην κατεύθυνση δυναμικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πριν χαθεί και το τελευταίο m2 πρασίνου…

Explore posts in the same categories: Παραλία - Ιππόδρομος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: