Όχι στη δημιουργία «Τοπικών Συμβουλίων Νέων»

Μια νέα προσπάθεια ελέγχου των αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας έχει ξεκινήσει. Από τον Φλεβάρη του 2006 έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη δημιουργία των “Τοπικών Συμβουλίων Νέων”, φέτος όμως είναι η πρώτη φορά που στο δήμο Καλλιθέας και άλλους δήμους σε όλη την Ελλάδα γίνονται εκλογές για την ανάδειξη των μελών του. Προφανώς, για την καθυστέρηση έπαιξε ρόλο το μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό κίνημα του προηγούμενου διαστήματος και ο φόβος της κυβέρνησης να μην απονομιμοποιηθεί από την ίδια την νεολαία.

Ο θεσμός των “Τοπικών Συμβουλίων Νέων” είναι θεσμός ενσωμάτωσης της νεολαίας, απόλυτα ελεγχόμενος από τους δήμους και το κράτος. Οι εκλογές των συμβουλίων γίνονται με ενιαία λίστα υποψηφίων, αφού απαγορεύονται οι παρατάξεις (βλ. 15μελές σχολείων). Το Συμβούλιο Νέων θα συνεδριάζει πάντα με την παρουσία και υπό την επίβλεψη του δημάρχου ή κάποιου εκπροσώπου του, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα «ξεφεύγει» απ’ το ρόλο του, που δεν είναι άλλος από συμβουλευτικός. Το Τ.Σ.Ν. δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, παρά μόνο της διαχείρισης κονδυλίων των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκδρομών.

Με τον στημένο θεσμό των “Τοπικών Συμβουλίων Νέων”, γίνεται σαφές ότι ο ρόλος που επιφυλάσσουν στη νεολαία είναι διακοσμητικός. Δεν θέλουν οι νέοι να «βγαίνουν απ’ τα όρια» που οι ίδιοι έχουν ορίσει, να οργανώνονται, να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να αποφασίζουν για τα τοπικά προβλήματα (όπως η έλλειψη πρασίνου, ελεύθερων χώρων και χώρων πολιτισμού, η εμπορευματοποίηση όλων των δημόσιων χώρων κλπ.) καθώς και για τα ευρύτερα ζητήματα που τους απασχολούν και σχετίζονται με τις κεντρικές επιλογές του κράτους, αλλά και προβλημάτων όπως η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία και οι νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις (κατάργηση 8ώρου, δελτίο υπηρεσιών).

Το κίνημα της νεολαίας τους φοβίζει και γι’ αυτό, χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα (αν όχι εχθρικά) το σάπιο πολιτικό σκηνικό με τα σκάνδαλα και τα ρουσφέτια, προωθούν την πλήρη απαξίωση της ενασχόλησης με τα κοινά και αναπαράγουν το ίδιο σάπιο μοντέλο πολιτικής στη νεολαία με νέες μορφές.

Θεωρούμε ότι η κίνηση της κυβέρνησης στην κατεύθυνση συγκρότησης ΤΣΝ, πρέπει να συνδεθεί άρρηκτα με την ανάπτυξη του μεγαλειώδους φοιτητικού κινήματος τα τελευταία δύο χρόνια. Τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά, η εξαιρετική μαζικότητα αλλά και διάρκειά του, οι δομές του, η ικανότητά του να κλιμακώνει την πολιτική πίεση που ασκεί στο κυβερνητικό κέντρο, να σπάει τη βιτρίνα της συναίνεσης και να προκαλεί ρήγματα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, καταστούν τη νεολαία όχι απλά υπολογίσιμη αλλά και πολιτικά επικίνδυνη κοινωνική κατηγορία (αν αναλογιστούμε και ιστορικά τη δυναμική παρουσία της τις τελευταίες 3 δεκαετίες) για τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων. Ο θεσμός αυτός έρχεται, λοιπόν, πλάι σε μία σειρά αναδιαρθρωτικών τομών (Ν.Πλαίσιο και Πειθαρχικά Συμβούλια Φοιτητών ΑΕΙ-ΤΕΙ-πειθάρχηση και εντατικοποίηση των ρυθμών ζωής της νεολαίας, συζήτηση για στράτευση στα 18-καταστολή) να ενσωματώσει τις απείθαρχες διαθέσεις της και να απομονώσει και στεγανοποιήσει την παρέμβασή της από τα πολιτικά πράγματα του τόπου και να περιορίσει το λόγο της σε ιδιαίτερα στενά όρια.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΝΕΩΝ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ

Explore posts in the same categories: Τοπικά Συμβούλια Νέων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: