ΕΞΩ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Για όποιον ζει, δουλεύει, μεγαλώνει ή απλώς περπατάει στους δρόμους της Καλλιθέας, γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές ότι αυτή η πόλη δε μας χωράει. Ανάμεσα στα άλλα που υποβαθμίζουν τη ζωή μας (παντελής έλλειψη πεζόδρομων, ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου, κυκλοφοριακό, νέφος κλπ.), κατακλυζόμαστε και από κεραίες κινητής τηλεφωνίας που μας βομβαρδίζουν με υψηλής ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, απειλώντας άμεσα την υγεία μας.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με μόνο γνώμονα το κέρδος, τοποθετούν τις κεραίες τους δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, σπίτια, τις κρύβουν επιμελώς μεταμφιέζοντάς τις σε θερμοσίφωνες, φυτά, καμινάδες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς καν άδεια από τις αρμόδιες αρχές (ΕΕΤΤ, πολεοδομία κλπ.). Στις αντιδράσεις των κατοίκων απαντούν με μηνύσεις, μπράβους και την αστυνομία, προβάλλοντας ταυτόχρονα το «κοινωνικό τους πρόσωπο» με ιλουστρασιόν διαφημίσεις. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που οι κεραίες έχουν τις απαιτούμενες άδειες, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται (ακόμα και με χρηματοδότηση των ίδιων των εταιριών), δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η ακτινοβολία των κεραιών είναι ακίνδυνη, την ίδια ώρα που υπάρχει σημαντική μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζει ότι οι κεραίες ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων κάποιων μορφών καρκίνου (κυρίως λευχαιμίας και εγκεφάλου) και άλλων προβλημάτων (διαταραχές ύπνου, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, απορρύθμιση ορμονικού συστήματος, αλλοιώσεις της σύνθεσης του αίματος, πονοκεφάλους κλπ.) σε ανθρώπους που κατοικούν ή εργάζονται κοντά τους.

Δεν πρέπει άλλωστε να παραβλέπουμε ότι τα «νόμιμα» όρια «ασφαλούς ακτινοβολίας» στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια άλλων χωρών (π.χ. Αυστρία 0,2 V/m, Γαλλία 2 V/m, Ρωσία 1 V/m, Βέλγιο 3 V/m, Βουλγαρία 6 V/m, Κίνα 6 V/m, Ελβετία 4-6 V/m, Ελλάδα 22-33 V/m…). Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: ή ότι οι έλληνες είναι πιο ανθεκτικοί… ή ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιβάλουν τα όρια που τους βολεύουν, στην πλάτη των «καταναλωτών» για τους οποίους υποτίθεται ότι τα κάνουν όλα…

Οι Δήμοι απ’ την άλλη, όπως και ο Δήμος Καλλιθέας, δίνουν άδειες ανεξέλεγκτα, την ώρα που κλείνουν τα μάτια στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, προστατεύοντας τα κέρδη των εταιριών σε βάρος των ζωών μας, έχοντας αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. στην περίπτωση της κεραίας απέναντι από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Τζιτζιφιών) ότι ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την υπάρχουσα δομή και λειτουργία, δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι στα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων, διατηρώντας κάποια ψήγματα «ευαισθησίας» σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπου (και πάλι με πίεση των ίδιων των κατοίκων) αποφασίζει να ξηλώσει ελάχιστες απ’ τις επικίνδυνες και αποδεδειγμένα παράνομες κεραίες.

Απέναντι στις δολοφονικές κεραίες, τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τους δήμους, οι κάτοικοι πολλών περιοχών (Θησείο, Πετράλωνα, Νέα Σμύρνη, Βύρωνας, Εξάρχεια, Κυψέλη κλπ.) οργανώθηκαν και διεκδίκησαν με πολλούς τρόπους (λαϊκές συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ.) την απομάκρυνσή τους, προχωρώντας μόνοι τους στο ξήλωμα πολλών κεραιών, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λύση των προβλημάτων μας από αυτούς που μας τα δημιούργησαν αλλά πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και, κόντρα σε κάθε σχεδιασμό που απειλεί άμεσα την υγεία μας, είτε προέρχεται από το κράτος είτε από ιδιώτες, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα:

· Να απομακρυνθούν τώρα όλες οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και όσες «νόμιμες» υπάρχουν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία, χώρους εργασίας, άθλησης και ψυχαγωγίας, όλους δηλαδή τους χώρους όπου ζούμε και κινούμαστε.

· ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΕΡΑΙΑ που βρίσκεται απέναντι από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Τζιτζιφιών.

· ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

Explore posts in the same categories: Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: