Τα κέρδη τους κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Με το αίμα ενός παιδιού σφραγίστηκε η συμφωνία για το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου.

Κατά τις εργασίες κατεδάφισης που άρχισαν το πρωί της Τρίτης 8 Ιούλη στον Ιππόδρομο για την κατασκευή των έργων του Ιδρύματος Νιάρχου, οι μπουλντόζες καταπλάκωσαν έναν οκτάχρονο Ρομά, που βρισκόταν κάτω από τις κερκίδες.

Δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για έγκλημα. Κυβέρνηση, Δήμος (παρατάξεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), Ίδρυμα Νιάρχου και εργολάβοι προσπαθώντας να προλάβουν τις αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στο σκανδαλώδες και εγκληματικό ξεπούλημα του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου, προχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι, εσπευσμένα και μυστικά στις εργασίες κατεδάφισης, χωρίς να τηρήσουν στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και ενώ είναι γνωστό ότι στην περιοχή αυτή ζούνε άνθρωποι.

Στην περιοχή του Ιπποδρόμου και της παραλίας κοινότητες Ρομά ζούνε και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τη ρατσιστική βία των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών και του Δήμου. Σε όλη την Αττική σήμερα οι  κοινότητες των Ρομά πληρώνουν το τίμημα των χωροταξικών αναδιαρθρώσεων. Σε μια σειρά από Δήμους, οι χώροι όπου ζούνε παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο και οι Ρομά εκδιώκονται, για να μην «χαλάνε» τη βιτρίνα του εκσυγχρονισμού.

Η «ανάπτυξή» τους κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός έρχεται να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα  των θανατηφόρων «ατυχημάτων» με τα οποία υλοποιείται το όραμα της «ανάπτυξης». Ιδιαίτερα κατά την περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκατοντάδες εργάτες θυσιάστηκαν στο βωμό της «Μεγάλης Ιδέας», δηλαδή των εξοντωτικών ρυθμών εργασίας και του κέρδους των κατασκευαστικών εταιρειών.

Η «ανάπτυξή» τους σημαίνει εργατικά «ατυχήματα», καταστροφή του περιβάλλοντος, ξεπούλημα των ελεύθερων-δημόσιων χώρων. Θύματα αυτής της «ανάπτυξης» είμαστε όλοι μας, μετανάστες, εργαζόμενοι, Ρομά…

Στην Καλλιθέα, στο όραμα της «ανάπτυξης» οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της παραλίας και του Ιπποδρόμου παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εμπορική χρήση. Οι χώροι αυτοί, που αποτελούν κοινωνικό αγαθό και την τελευταία ελπίδα των κατοίκων για τη δημιουργία Άλσους (ένα επιτακτικό αίτημα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση της Αττικής) πνίγονται κάτω από τους τόνους του μπετόν των Ολυμπιακών έργων και του «Πολιτιστικού Πάρκου» του Ιδρύματος Νιάρχου.

Πρέπει να τους σταματήσουμε. Καλούμε το λαό της Καλλιθέας να στηρίξει την Επιτροπή Αγώνα για τον Ιππόδρομο και την Παραλία.

  • Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρείας και οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος (κυβέρνηση, δήμος Ίδρυμα Νιάρχου).
  • Να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες στον Ιππόδρομο.
  • Να σταματήσει η εκδίωξη των Ρομά και να παρθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ζωής τους.
  • Να μην εκχωρηθεί ο Ιππόδρομος στο κεφάλαιο. Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας ανήκουν σε όλο το λαό.
  • Η παραλία και ο Ιππόδρομος ως ενιαίος χώρος, να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο δενδροφύτευσης-δημιουργίας άλσους, ώστε να αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρη την περιοχή.
  • Να αποκλειστεί κάθε εμπορική-κερδοσκοπική χρήση του Ιπποδρόμου και της παραλίας.
  • Ελεύθερη και άμεση πρόσβαση του λαού στην παραλία, στους δημόσιους χώρους, τα πάρκα και τα άλση.
Explore posts in the same categories: Παραλία - Ιππόδρομος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: