Έξω οι κεραίες από τις γειτονιές

Θέλουμε πάρκα στις γειτονιές μας
και όχι δάση από κεραίες
πάνω απ’ τα κεφάλια μας

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των αστικών κέντρων. Ζούμε κάτω από ένα πυκνό δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που μας βομβαρδίζουν με υψηλής ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, απειλώντας άμεσα την υγεία μας. Συμμετέχουμε όλοι, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να το έχουμε επιλέξει στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα στην ιστορία.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με μόνο γνώμονα το κέρδος, τοποθετούν -συνήθως νύχτα- τις κεραίες τους δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, νοσοκομεία και σπίτια, τις κρύβουν επιμελώς μεταμφιέζοντάς τις σε θερμοσίφωνες, φυτά, καμινάδες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς καν την τυπική άδεια από τις αρμόδιες αρχές (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, πολεοδομία κλπ.). Στις αντιδράσεις των κατοίκων απαντούν με μηνύσεις, μπράβους και την αστυνομία, προβάλλοντας ταυτόχρονα το «κοινωνικό τους πρόσωπο» με ιλουστρασιόν διαφημίσεις.
Όμως ακόμα και οι «νόμιμες» κεραίες (όσες έχουν δηλ. τις απαιτούμενες άδειες), είναι επικίνδυνες.
Επιστημονικές μελέτες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται (ακόμα και μελέτες που χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις εταιρίες), αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία των κεραιών δεν είναι ακίνδυνη. Μια σημαντική μερίδα επιστημόνων και ανεξάρτητων ερευνών αποδεικνύουν, ότι οι κεραίες ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων πολλών μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών, που εμφανίζονται σε ανθρώπους που κατοικούν ή εργάζονται κοντά σε κεραίες (κυρίως λευχαιμία και καρκίνο του εγκεφάλου αλλά και εγκεφαλικές αιμορραγίες, υψηλή πίεση αίματος, διαταραχές ύπνου, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, απορρύθμιση ορμονικού συστήματος, αλλοιώσεις της σύνθεσης του αίματος, πονοκεφάλους κλπ.).
Οι περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία των κεραιών επηρεάζει κυρίως τα άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ τα αποτελέσματα στην υγεία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού που εκτίθεται στην ακτινοβολία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων θα εκδηλωθούν ύστερα από 10 με 15 χρόνια.

Δεν πρέπει άλλωστε να παραβλέπουμε ότι τα «νόμιμα» όρια «ασφαλούς ακτινοβολίας» στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια άλλων χωρών: π.χ. Αυστρία 0,2 V/m (βολτ ανά μέτρο), Γαλλία 2 V/m, Ρωσία 1 V/m, Βέλγιο 3 V/m, Βουλγαρία 6 V/m, Κίνα 6 V/m, Ελβετία 4-6 V/m. Στην Ελλάδα τα «νόμιμα» όρια είναι 22-33 V/m(!!!) Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έλληνες είναι πιο ανθεκτικοί… αλλά ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα νομοθετούν με κριτήριο τα συμφέροντα των Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας, οι οποίες επιβάλουν τα όρια που τους βολεύουν και λειτουργούν ανεξέλεγκτα, με την ανοχή του κράτους και των «αρμόδιων θεσμών», στην πλάτη των «καταναλωτών» για τους οποίους υποτίθεται ότι τα κάνουν όλα…

Από την άλλη, οι περισσότεροι Δήμαρχοι επιλέγουν να παίξουν το ρόλο του προστάτη των κερδών των εταιριών σε βάρος της υγείας των κατοίκων. Δίνουν ανεξέλεγκτα άδειες εγκατάστασης κεραιών ή προκλητικά κάνουν τα στραβά μάτια για όσες φυτρώνουν παράνομα, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Στην Καλλιθέα υπάρχουν δεκάδες εγκατεστημένες κεραίες που λειτουργούν χωρίς άδεια, εν γνώσει των αρμοδίων αρχών. Η δημοτική αρχή όμως δεν αναλαμβάνει να ξηλώσει έστω αυτές τις παράνομες κεραίες, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Ο Δήμαρχος της Καλλιθέας αδιαφόρησε για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, των γονέων, των δασκάλων και των παιδιών, που ζητούν την απομάκρυνση της κεραίας που είναι εγκατεστημένη απέναντι από το 8ο Δημοτικό Σχολείο στις Τζιτζιφιές, προσπάθησε να κατευνάσει την οργή τους και τους κορόιδεψε.

Oι κάτοικοι σε πάρα πολλές περιοχές έχουν αντιδράσει και έχουν συγκρουστεί με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τους μπράβους τους, την αστυνομία και τις δημοτικές αρχές. Στο Γκύζη, το Θησείο, τα  Πετράλωνα, τη Νέα Σμύρνη, το Βύρωνα, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη και σε πολλές άλλες περιοχές οι κάτοικοι οργανώθηκαν και διεκδίκησαν την απομάκρυνση των δολοφονικών κεραιών. Με μια σειρά από δράσεις (συλλογή υπογραφών, συνελεύσεις κατοίκων, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ.) κατάφεραν να τις ξηλώσουν και να τις απομακρύνουν.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη λύση των προβλημάτων μας απ’ αυτούς που μας τα δημιουργούν. Πρέπει και στην Καλλιθέα να οργανωθούμε και να δράσουμε ενάντια σε κάθε σχεδιασμό του κράτους και των ιδιωτών που απειλεί άμεσα την υγεία μας.

ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ «ΝΟΜΙΜΕΣ» ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ!

Να διεκδικήσουμε:
Καμιά κεραία πάνω απ’ τα κεφάλια μας.
● Να μη δίνονται άδειες εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και να παρθούν όσες άδειες έχουν δοθεί.
● Να ξηλωθούν άμεσα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο οι παράνομες αλλά και όσες «νόμιμες» υπάρχουν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία, χώρους εργασίας, άθλησης και ψυχαγωγίας, όλους δηλαδή τους χώρους όπου ζούμε και εργαζόμαστε.
● Ενημέρωση όλων των κατοίκων για τα σημεία εγκατάστασης κεραιών.
● Κοινωνικός έλεγχος για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Explore posts in the same categories: Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: