Όλοι στην Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων την Τετάρτη 19/11

Κατεβάστε το κάλεσμα της συνέλευσης σε pdf στον υπολογιστή σας

synelefsiippodromouΌχι άλλο τσιμέντο

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟYΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ.

Όλοι και όλες στην Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 7:30μ.μ.
στο Δημαρχείο Καλλιθέας.

Η μητροπολιτική Αθήνα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των Ευρωπαϊκών Πόλεων με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (ενδεικτικά: στην Βόννη αναλογούν 35 τετρ. μέτρα πράσινου ανά κάτοικο, στο Άμστερνταμ και την Χάγη 27, στη Βιέννη 20, στην Βαρσοβία 18 και στην Αθήνα μόνο 2 τ.μ. ανά κάτοικο)

Οι πυκνοφυτεμένοι με δέντρα χώροι είναι ζωτικής σημασίας για την Αθηναϊκή τσιμεντούπολη, ιδιαίτερα μετά την αποτέφρωση των δασών της Αττικής.
Είναι απαραίτητη λοιπόν η διάσωση και του ελάχιστου των χώρων πρασίνου στην Αττική και η δενδροφύτευση όλων των ανοιχτών χώρων. Όμως οι κυβερνήσεις και οι Δήμοι μετατρέπουν τους δημόσιους χώρους πρασίνου σε φιλέτα για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου.
Στη Καλλιθέα, έναν από τους πιο πυκνοδομημένους δήμους της Αττικής, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι μηδαμινή.
Είναι προκλητικό και εγκληματικό, να παραδίδονται σε επιχειρηματίες δημόσιοι χώροι όπως είναι η Παραλία και ο Ιππόδρομος, ενώ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους υψηλού πρασίνου, πνεύμονες οξυγόνου για όλη την Αττική.

Παραλία

Η παραλία Τζιτζιφιών ήδη από την περίοδο της χούντας απαξιώθηκε και μετατράπηκε σε περιοχή με σκουπίδια και μπάζα, τόπο αφιλόξενο για τους κατοίκους της Καλλιθέας.
Για την εξυπηρέτηση της μεγάλης ιδέας των Ολυμπιακών αγώνων, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση η καταστροφή της:

Έχουμε περαιτέρω επιχωματώσεις.
Έχουμε δόμηση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με άχρηστα κτίρια.
Δόμηση ενός μεγάλων διαστάσεων γηπέδου μπιτς βόλεϊ.
Αύξηση του συντελεστή δόμησης από 0,05 σε 0.075 (άρα εκτός των 27.000 τ.μ. μπορούν να κτιστούν άλλα 30.000τ.μ.)
Τη δημιουργία μιας μεγάλης «ναυταθλητικής μαρίνας».
Αποκοπή της πόλης από τη φυσική της έξοδο στη Θάλασσα.
Και ένα θεσμικό πλαίσιο για την Παραλία που προβλέπει μακροχρόνιες μισθώσεις δηλαδή παραχώρηση της για εμπορικές χρήσεις.

Τον Ιούνιο του 2007 το στάδιο του Μπιτς Βόλεϊ και ένα μεγάλο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων στην παραλία παραχωρήθηκαν από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα σε επιχειρηματικό Όμιλο για εμπορική αξιοποίηση. Τη συμφωνία αυτή επικύρωσε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (οι παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.).
Ο Δήμος συμφώνησε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της Παραλίας και τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας παίρνοντας ως αντάλλαγμα μόνο μερικά στρέμματα από το κτιριακές εγκαταστάσεις, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τη μαρίνα.
Έτσι οι κάτοικοι της Καλλιθέας θα αποκοπούν από την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στην παραλία. Ακόμα και οι ελάχιστοι χώροι που παραχωρούνται στο Δήμο Καλλιθέας θα λειτουργούν με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος και την ανταποδοτικότητα, καθώς θα ενταχθούν σε επιχειρηματικά προγράμματα σύμπραξης με ιδιώτες. Οι κάτοικοι της Καλλιθέας θα πληρώνουν για τη βόλτα τους στην Παραλία.

Ιππόδρομος

Η ίδια τακτική ακολουθείται και στο ξεπούλημα του Ιπποδρόμου.Στις 12 -01-2007 ο δήμαρχος της Καλλιθέας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου.

Από τα 180 στρέμματα του Ιπποδρόμου παραχωρούνται στο Ίδρυμα τα 150.
Στα 30 στρέμματα θα ανεγερθεί εθνική βιβλιοθήκη και Λυρική σκηνή.
Στα 120 στρέμματα θα δημιουργηθεί «πολιτιστικό – εκπαιδευτικό πάρκο».

Το Ίδρυμα Νιάρχου θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής αυτών των έργων, που θα φέρουν την επωνυμία του Ιδρύματος και θα έχει την αποκλειστική «αξιοποίηση» εκμετάλλευση τους.
Σε αντάλλαγμα παραχωρούνται στο Δήμο Καλλιθέας 28 στρέμματα (!!!), με τον όρο όμως ότι η χρήση τους από το Δήμο, να μην είναι αντιπαραθετική στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του Ιδρύματος Νιάρχου.
Ήταν πάγια διεκδίκηση των κατοίκων της Καλλιθέας η μετατροπή του Ιπποδρόμου σε πάρκο και χώρο πρασίνου για ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Όμως αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι ότι η Καλλιθέα θα επιβαρυνθεί με τους 55.000τ.μ. τσιμέντου των κτιρίων που θα κατασκευάσει το Ίδρυμα Νιάρχου.
Το σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα για τα 120 στρέμματα πολιτιστικού εκπαιδευτικού πάρκου, δεν αποτελεί παρά κομμάτι της «προκαταρκτικής» μελέτης την οποία το ίδρυμα έχει δικαίωμα να τροποποιήσει « λόγω του μεγέθους, της πολυπλοκότητας αλλά και των πόρων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων».
Η παραχώρηση της Παραλίας και του Ιπποδρόμου στους επιχειρηματίες αποτελεί καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου και οικολογικό έγκλημα.
Επιπλέον ένα σημαντικό τμήμα του κοινού πολιτιστικού κεφαλαίου, παραχωρείται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας χώρος για την αναψυχή αυτών που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση, αποκλείοντας τους εργαζόμενους, τους μετανάστες, τους ανέργους και τη νεολαία.
Ό,τι ακριβώς συμβαίνει δηλ. με το μέγαρο Μουσικής το οποίο εκμεταλλεύεται το ίδρυμα Λαμπράκη. Για να παρακολουθήσει κανείς μια παράσταση πρέπει να πληρώσει τεράστια χρηματικά ποσά.Μπορούμε να ανατρέψουμε τις συμφωνίες για τον Ιππόδρομο και την Παραλία και να επιβάλουμε την μετατροπή τους σε δημόσιους χώρους πρασίνου.
Καλούμε τους κατοίκους της Καλλιθέας και των όμορων δήμων και όλες τις συλλογικότητες που συγκρούονται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την καταλήστευση του περιβάλλοντος να ενώσουμε τις φωνές μας και τη δύναμη μας για να αποτρέψουμε άλλο ένα έγκλημα που διαπράττει σε βάρος της ζωής μας.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε,
μπορούμε να νικήσουμε!!

να μην εκχωρηθεί ο Ιππόδρομος στο κεφάλαιο. Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας ανήκουν σε όλο το λαό.
η παραλία και ο Ιππόδρομος ως ενιαίος χώρος, να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο δημιουργίας δημόσιου άλσους-υψηλού πρασίνου ώστε να αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρη την περιοχή.
να αρχίσουν άμεσα τα έργα βύθισης της παραλιακής λεωφόρου. Να αποκλειστεί κάθε εμπορική-κερδοσκοπική χρήση του Ιπποδρόμου και της παραλίας.
καμιά ιδιωτικοποίηση και καμία παραχώρηση των δημόσιων
χώρων της Καλλιθέας σε «ευεργέτες» επιχειρηματίες.Ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων

Όλοι και όλες στην Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 7:30μ.μ.
στο Δημαρχείο Καλλιθέας.

Επιτροπή Αγώνα για την Παραλία και τον Ιππόδρομο

Explore posts in the same categories: Παραλία - Ιππόδρομος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: