Τσιμέντο και δακρυγόνα για τους κατοίκους της Κυψέλης από τον Κακλαμάνη

Τη Δευτέρα 26 του Γενάρη στις 4:00 το πρωί, οι μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων (ειρωνεία: της Υπηρεσίας Διεύθυνσης Πρασίνου!!!), κρυφά και αιφνιδιαστικά, κατέστρεψαν ένα από τα λίγα δεντροφυτεμένα πάρκα της Αθήνας, στις οδούς Κύπρου και Πατησίων στην Κυψέλη, κόβοντας τα 50 δέντρα που είχαν φυτευτεί περισσότερο από 100 χρόνια πριν…

Οι κάτοικοι που προσπάθησαν να αντιδράσουν και να σταματήσουν την καταστροφή του πάρκου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, τα οποία κατέφθασαν για να προστατέψουν το… έργο του Δημάρχου. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις κατά τις οποίες τα ΜΑΤ επέδειξαν μια πρωτοφανή αγριότητα χτυπώντας βάναυσα και ψεκάζοντας με χημικά το συγκεντρωμένο πλήθος, μέσα στο οποίο υπήρχαν και πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι. Στη συνέχεια έσπευσαν στη περιοχή διαμερισματικοί σύμβουλοι της παράταξης του Κακλαμάνη μαζί με συμμορίες από ασφαλίτες και Χρυσαυγίτες, οι οποίοι μαζί με τα ΜΑΤ επιτίθονταν και ξυλοκοπούσαν τους κατοίκους της περιοχής.
Όμως δεν κατάφεραν να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας και να σταματήσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων. Στην περιοχή μαζεύτηκε ακόμα περισσότερος κόσμος, μαθητές από κοντινά σχολεία, φοιτητές, εργαζόμενοι μετά τις δουλειές τους… και κατάφεραν να διώξουν τις μπουλντόζες και τα ΜΑΤ. Στη συνέχεια οι κάτοικοι με τακτικές γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν να περιφρουρούν το πάρκο και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Προχώρησαν άμεσα σε δεντροφύτευση με 50 νέα δεντράκια και πραγματοποιούν καθημερινά πορείες και συγκεντρώσεις στην περιοχή και στο κέντρο της Αθήνας.

Η καταστροφή του πάρκου της Κυψέλης είναι ένα παρανοϊκό έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των κατοίκων, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατασκευαστικών εταιρειών.

Η παράταξη του δημάρχου (με την υποστήριξη της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) το 2006 υπέγραψε σύμβαση με την Κοινοπραξία «ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.». και της παραχώρησε «τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση» του πάρκινγκ για 30 χρόνια. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει στον υπέργειο χώρο: ράμπες, αεραγωγούς, ασανσέρ, κυλικεία, καταστήματα κλπ.  Εμπόδιο μέχρι τώρα στα σχέδιά τους ήταν οι κάτοικοι της περιοχής και το Δασαρχείο (Διεύθυνση Δασών Αθηνών της Περιφέρειας), το οποίο απαγόρευσε την κοπή έστω και ενός δέντρου.

Παρ’ όλ’ αυτά όμως ο Δήμαρχος, έχοντας και την έγκριση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού (δηλ. της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η ΕΠΑΣ), αποφάσισε να παρακάμψει την απαγόρευση του Δασαρχείου και τις αντιδράσεις των κατοίκων και με την βοήθεια των ΜΑΤ προχώρησε στην καταστροφή του πάρκου. Βέβαια μαζί με τα δακρυγόνα και το ξύλο, ο Δήμαρχος πέταξε στους κατοίκους και το  γελοίο επιχείρημα, ότι το πάρκο και τα δέντρα θα… ξαναστηθούν πάνω από το τριώροφο γκαράζ. Στην πραγματικότητα όμως, όλες οι μελέτες (μηχανικών, τοπογράφων και γεωπόνων) αποδεικνύουν ότι «καμία στατική μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει τόσο μεγάλο βάρος» και ότι στην οροφή του γκαράζ μπορούν υπάρξουν μόνο κάποια παρτέρια με χαμηλούς θάμνους.

Εξάλλου η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιες υποσχέσεις διατυπώνονται μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Οι υποσχέσεις για πράσινο κατά την κατασκευή των υπόγειων πάρκινγκ της Πλατείας Πρωτομαγιάς (Ευελπίδων), της Πλατείας Αιγύπτου (Πατησίων και Αλεξάνδρας), της Πλατείας Κάνιγγος, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Εθν. Αντίστασης, έμειναν μόνο στις μακέτες.

Η καταστροφή του πάρκου της Κυψέλης δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζουν συστηματικά εδώ και χρόνια με ΜΑΤ και ψεύτικες υποσχέσεις, μια πολιτική αρπαγής της δημόσιας περιουσίας και παραχώρησής της στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Παραδίδουν δασικές εκτάσεις στην ιδιωτική εκμετάλλευση και την καταστροφή. Μετατρέπουν τα πάρκα και τα άλση σε εμπορικά κέντρα, και έργα βιτρίνας για τον ελληνικό καπιταλισμό. Κατασκευάζουν γκαράζ αντί να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες… Ο ελαιώνας, ο παλιός Ιππόδρομος, η παραλία Μοσχάτου – Καλλιθέας, ο χώρος του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, είναι μερικά παραδείγματα αυτής της πολιτικής. Έτσι το αστικό περιβάλλον μετατρέπεται σε πεδίο κερδοσκοπίας και εμπορικής δραστηριότητας με μεγαθήρια από μπετόν και τσιμεντένιες γειτονιές όπου δεν υπάρχει ούτε ένα δέντρο.

Η Αθήνα είναι ούτως ή άλλως μια από τις πρωτεύουσες με την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Ενώ στην Βόννη αναλογούν 35 τετρ. μέτρα πράσινου ανά κάτοικο, στο Άμστερνταμ και την Χάγη 27, στη Βιέννη 20, στην Βαρσοβία 18 και στο Βερολίνο 13, στην Αττική αναλογούν 2 τετρ. μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο. Μια αναλογία που γίνεται δυσχερέστερη για τους κατοίκους των υποβαθμισμένων δήμων.

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 που αποτέφρωσαν τα δάση της Αττικής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διατήρηση και η προστασία κάθε σπιθαμής δεντροφυτεμένης έκτασης στο λεκανοπέδιο και η δεντροφύτευση των ανοιχτών χώρων μέσα και γύρω από την πόλη.

Σε όλη την Αττική υπάρχουν 30.000 στρέμματα με πράσινο που πρέπει να προστατευτούν και άδενδρων εκτάσεων που πρέπει να δενδροφυτευτούν: στον Ιππόδρομο 200 στρέμμα-τα, στην παραλία Μοσχάτου 240, στο Ελληνικό 5.300 στρέμματα, στον Ελαιώνα 9.000, στο Χαϊδάρι 3.000, στο Πάρκο Γουδί 2.500, στα Τουρκοβούνια 1.000, στο Ποικίλο Όρος 3.000, στο Ίλιον 1.000 και σε παλιά νταμάρια σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής 1.400 στρέμματα. Όλοι αυτοί οι χώροι αφήνονται να ερημώνουν και κινδυνεύουν άμεσα να μετατραπούν σε φιλέτα για την αγορά ακινήτων.

Μόνο οι ίδιοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών μπορούν να σταματήσουν το ξεπούλημα και την καταστροφή τους και να επιβάλουν τη μετατροπή κάθε άδενδρης έκτασης σε χώρο υψηλού πρασίνου για να βελτιωθεί το περιβάλλον της Αττικής. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στη Κυψέλη, όπως κι ο αγώνας των κατοίκων της Λευκίμης, που έδωσαν σκληρές μάχες για να μην γίνει το χωριό τους σκουπιδότοπος, μας δείχνουν πως ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την οικολογική εξαθλίωση, είναι αγώνας των κατοίκων, οι γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές, οι συγκρούσεις με τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους που προωθούν την πολιτική του κεφαλαίου και δεν διστάζουν να στείλουν τα ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων, δεν διστάζουν ακόμα και να δολοφονήσουν.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι αγώνες των κατοίκων μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Τα Σωματεία των Δήμων θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές των δημάρχων.

Εκφράζουμε την οργή μας για το οικολογικό έγκλημα που διέπραξε ο Κακλαμάνης εναντίον των κατοίκων της Κυψέλης και εκδηλώνουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους.
Καλούμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει η συνέλευση των κατοίκων.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και όλων των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου που έχουν απομείνει, από τις κυβερνήσεις και τους δήμους που παίζουν ρόλο ρίαλ εστέητ, στα πλαίσια της πολιτικής του «λιγότερου κράτους» .

Απαιτούμε από το κράτος την προστασία με νόμο των δασικών εκτάσεων, των αλσών και των πάρκων καθώς και τη δεντροφύτευση όλων των ανοιχτών χώρων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος για τα δάση.

Καμιά εμπορική – κερδοσκοπική χρήση των δημόσιων χώρων, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους.

Αριστερή Παρέμβαση Καλλιθέας

Explore posts in the same categories: Ελευθεροι Χώροι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: