ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΑΠΟ 58 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΘΗΤΕΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ:

19 αυτοκτονίες από το  2006, 4 φέτος και 1 απόπειρα/15 μέρες


ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ

Οι συνάδελφοι που δώσανε τέλος στη ζωή τους στη Ρόδο και το Διδυμότειχο δεν είχανε «χρόνια προβλήματα». Δεν «θα αυτοκτονούσαν έτσι κι αλλιώς». Δεν είχαν «συναισθηματικά προβλήματα». Δεν «ήταν λαπάδες», ούτε «μεμονωμένα περιστατικά». Είναι τα θύματα των απάνθρωπων και δολοφονικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η νεολαία στον ελληνικό στρατό. Η τελευταία αυτοκτονία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντίστοιχων γεγονότων που δείχνουν πόσο κενές είναι όλες οι διακηρύξεις για βελτίωση των συνθηκών θητείας στα στρατόπεδα.

Οι αυτοκτονίες στον στρατό δεν προκαλούνται από τα προσωπικά προβλήματα που έχει ο φαντάρος. Είναι, εξάλλου, πολλαπλάσιες από ότι στην υπόλοιπη κοινωνία, όπου κανείς μπορεί να έχει τα ίδια ψυχολογικά προβλήματα. Η αυτοκτονία είναι αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου ο κάθε στρατιώτης εναπόκειται στην καλή διάθεση ή τον ιδεολογικό τραμπουκισμό των «ανωτέρων», η αξιοπρέπεια αντικαθίσταται με το κυνήγι του βύσματος και η λογική εξαφανίζεται μπροστά στην τήρηση της ιεραρχίας και της πειθαρχίας. Είναι αποτέλεσμα της εξώθησης των στρατιωτών στα όρια της φυσικής και ψυχολογικής αντοχής τους και είναι φυσικό κάποιοι να «σπάνε». Για τους αξιωματικούς ένα είναι το ζητούμενο: να γίνει η δουλειά με κάθε κόστος. Φαντάροι υπηρέτες των αξιωματικών, παιδιά για τα θελήματα, άνθρωποι για όλες τις δουλειές.

Στην παραμεθόριο το σκηνικό συμπληρώνεται με σκηνάκια, εφόδους, ενέδρες, κίτρινους και λευκούς συναγερμούς, «εξωτικές» αγγαρείες ως φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό των στρατοπέδων. Οι τετράωρες έξοδοι στην πόλη αρκούν μόνο για να χαλάσεις το χαρτζιλίκι σου στους τοπικούς μαγαζάτορες, ή να κάνεις ένα μπάνιο σε κάποιο πανδοχείο, αφού μόνο εκεί θα βρεις ζεστό νερό και κάποιον τρόπο να διώξεις τους κοριούς από πάνω σου. Η έξοδος, όταν δε γίνεται με υπηρεσιακό σημείωμα (για 2-3 ώρες και μετά σκοπιά), διαρκεί από 4 έως 7 ώρες και οι δουλειές που πρέπει να προλάβουν να κάνουν οι φαντάροι αρκετές: πλύσιμο ρούχων, φαγητό, τηλεφωνήματα, αγορές για την κάλυψη προσωπικών αναγκών και άλλα.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υπήρχε πράγματι κάποιο βεβαρημένο ψυχικό ιστορικό του φαντάρου είναι ευθύνη του στρατού το ότι δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση ώστε να προστατευτεί ο στρατευμένος. «Ψυχική αγωγή στο στρατό» είναι τα λογύδρια των βαθμοφόρων. Οι ψυχολογικές εξετάσεις στην κατάταξη περιλαμβάνουν συνοπτική εξέταση από ένα ψυχολόγο (κυρίως στρατεύσιμο με ελάχιστη εμπειρία) μερικές μέρες μετά την κατάταξη, ενώ η γραμμή υποστήριξης που διαφημίζεται στα στρατόπεδα είναι «φαντάροι» οι οποίοι παρουσιάζονται ως ειδήμονες και δεν ασχολούνται καθόλου πέρα από τα τυπικά.

Η κατάσταση βέβαια είναι όμοια και στις εξετάσεις φυσικής κατάστασης με αποτέλεσμα συχνούς θανάτους φαντάρων με αδιάγνωστα προβλήματα υγείας κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Συνάδελφοι που πέφτουν νεκροί κατά τη διάρκεια ασκήσεων και υπηρεσιών, φαντάροι που τους είχαν αρνηθεί ακόμα και την επίσκεψη στο γιατρό της μονάδας, με τη συνενοχή και τις εγκληματικές ευθύνες πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Δεν χρειάζεται όμως να έχει κάποιος οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας για να βρεθεί νεκρός σε κάποιο από τα συχνά «ατυχήματα».

Το πρόσφατο περιστατικό με την έκρηξη παλιού ξεχασμένου πολεμικού υλικού και τον τραυματισμό 3 οπλιτών δεν είναι μεμονωμένο. Δεκάδες είναι τα στρατόπεδα στα οποία οι φαντάροι αναφέρουν βάναυσα περιστατικά παραβίασης κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, κανόνων των οποίων η παραβίαση οδηγεί σε ατυχήματα: φυλάκιο Μανίτσας, Πολίχνιτο Λέσβου, Μάλεμε, ΣΤΕΠ Σερρών και η μαύρη λίστα είναι ατελείωτη…

Για τους αξιωματικούς, οι αιτίες των ατυχημάτων είναι προφανείς. Έλλειψη συγκέντρωσης από τον εκπαιδευόμενο οπλίτη, κακή συμπεριφορά (που να επισείει και ποινολόγιο), ανυπακοή και «υπερβάλλον ζήλος»! Το παράλογο της στρατιωτικής θητείας δεν έχει καμία ευθύνη, ούτε φυσικά η θητεία που, όσο μειώνεται τόσο εντατικοποιείται. Κάθε μέρα όλοι μας γινόμαστε σκοπάνθρωποι και λατζέρηδες, αγγαρειομάχοι και οδηγοί, υπάλληλοι γραφείου και αχθοφόροι.

Υπουργείο και στρατιωτική ηγεσία μας κοροϊδεύουν! Υπόσχονται μείωση της θητείας, βελτίωση των συνθηκών, κάνουν επιθεωρήσεις στα στρατόπεδα. Κι ενώ οι φαντάροι συνεχίζουν να αποδεκατίζονται από αυτοκτονίες, τραυματισμούς και ατυχήματα, ενδιαφέρονται μονάχα για τις αγορές όπλων και τις μετατάξεις των βυσμάτων τους. 40% του στρατού στη διάθεση του ΝΑΤΟ, 6500 στρατιωτικοί σε 16 χώρες εκτός συνόρων, 6000 φαντάροι-υπηρέτες για μήνες ολόκληρους στα θέρετρα των αξιωματικών, 6000 «βύσματα» με μετατάξεις, απαλλαγές, αποσπάσεις σε γραφεία.

Καλούμε όλους τους φαντάρους να καταγγέλλουν τα γεγονότα, να δώσουν μάχες με τον ψυχολογικό και βιολογικό πόλεμο που τους διεξάγει κάθε μέρα η στρατιωτική ιεραρχία, να βγουν παραπονούμενοι στις αναφορές, να αρνηθούν τη μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ. Στη μνήμη όλων εκείνων των συναδέλφων μας που δολοφονήθηκαν σε κάποιο στρατόπεδο επειδή διατάχθηκαν να εκτελέσουν απανωτές σκοπιές-αγγαρείες-φυλάκια-σκοινάκια-κ.τ.λ. και όλων εκείνων που τραυματίστηκαν ακόμα και με μόνιμη βλάβη, για να υπηρετήσουν το «καμάρι της Ελλάδας», τον ελληνικό στρατό.

ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ


1. 862 ΑΒΕΤ

2. 650 ΠΑΥΠ (ΞΑΝΘΗ)

3. ΑΣΔΥΣ

4. Στρ. Γ. ΤΖΑΒΕΛΑ

5. ΑΣΔΕΝ

6. Στρ. ΠΑΠΑΦΕΛΣΣΑ

7. 96 ΤΥΠΕΘ (ΧΙΟΣ)

8. Στρ. ΠΑΛΑΣΚΑ

9. Στρ. Μ. ΒΟΓΔΟΥ

10. ΔΤΣ (ΠΑΛΑΣΚΑ)

11. Β/Κ ΑΝΤΙΚΥΡΩΝ

12. ΝΣ

13. Στρ. ΑΒΡΑΜΙΔΗ

14. 546 Μ/ΚΤΠ

15. 574 ΤΠ

16. ΚΕΤΘ

17. 724 ΤΜΧ

18. 744 ΤΜΧ

19. 518 ΤΠ

20. 732 ΔΣΕ

21. 558 ΤΠ

22. 316 ΣΠΤΧ

23. 289 ΤΠ

24. 193 ΜΠΕΠ

25. ΚΕΥΠ

26. 16 Μ/ΚΜΠ

27. 98 ΤΥΕΘ

28. 50 ΛΜΧ

29. ΣΜΧ (ΛΟΥΤΡΑΚΙ)

30. 95 ΤΥΕΘ

31. ΚΕΜΧ

32. 79 ΛΜΧΕΘ

33. 180 ΜΚΒ

34. 4Ο ΤΕΦ

35. ΥΝΤΕΛ

36. Κ.Σ.Α.Ν.

37. 649 ΤΕ

38. 2Η ΜΑΛ

39. ΚΕΠΒ

40. ΚΕΥΓ

41. ΜΟΦΑΤ

42. ΝΒΚΑΝ

43. ΝΒΝΕ

44. Δ/ΓΕΝ

45. Στρ. ΠΕΡΙΣΣΑΚΗ

46. ΜΛΑΤ

47. 117 ΠΜ

48. Στρ. ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ

49. 516 Μ/Κ ΤΠ

50. 644 Μ.ΚΤΠ

51. 2Ο ΤΕΑΣ

52. 153 ΤΕ

53. Στρ. ΧΕΙΜΑΡΑ

54. 618 Μ/Κ ΤΠ

55. 95 ΤΕ

56. ΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΙΠΟΛΗΣ

57. 116 ΠΜ

58. ΣΕΤΗΛ (ΠΥΡΓΟΣ)Explore posts in the same categories: Αντιπολεμικός Ανταποκριτής

Ετικέτες:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment στο “ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΑΠΟ 58 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ”

 1. ΑΛΕΞΑΚΗΣ Says:

  kapote imoyn ep.op alla den ta katafera.zitisa na paretitho apo ton strato gia tin megali psixiki odini kai tin psixologiki bia poy ixa kathe mera apo »monimades».tote gia na min pliroso piso ta spasmena ixa ena bisma poy me egbale»γιωτα».εβλεπα πολλα πραγματα να γινωνται εκει μεσα στον στρατο.καθαρα παιδια απο ναρκωτικα,να δοκιμαζουν»μπαφο»για να »ξεφυγουν».χαρακτηρες να αλοιωνονται και να γινωνται απο αρνακια σε επιθετικους.για να τα καταφερουν στο συστημα.και αδειες απο πολυ υψηλα πρωσοπα να δινωνται εναντι αμοιβης.η ανταλαγματων.εχω ακουσει οτι και τωρα καποιος εν ενεργεια στρατηγος στην λαρισα εκβιαζει στρατιωτες και επιδιδουν μαζι του σεξουαλικα για μια καλυτερη μεταχειρηση στον στρατο,η για μια αδεια.η για χρηματα.καποτε τον παγιδεψαμε αλλα φοβιθηκαμε να τα βγαλουμε στην φορα γιατι ειχε ακρες παντου.ακομα και στην πολιτικ δικιοσυνη.
  εγω προσωπικα οταν πηγα στο νοσοκομιο στο 401 στην αθηνα για να περασω επιτροπη απαλαγης με πλησιασε ο αρχιατρος της πνευμολογικης κλινικης εν ονοματη ΤΣΙΝΤΙΡΗΣ.και μου ειπε »θελεισ να μηνεις στον στρατο χωρισ υπηρεσια».του ειπα θελω.ελα απο το γραφειο μου.πηγα στο γραφειο του και χωρισ αλλη λεξη μου ειπε για να μηνεισ στον στρατο κατεβασε το παντελονι σου»να μπω» και θα σε κανω ανευ υπηρεσιας.εμεινα κοκαλο εκεινη την στιγμη.του ειπα αν θελεισ να σου δωσω οτι εχω στο βιβλιαριο μου.δεν μπορω να σου δωσω κατι αλλο.οχι δν γινεται ετσι.εγω »να μπω»θελω.του ειπα οχι.μετα απο μερεσ με ξανακαλεσε μαζι με αλλουσ γιατρους και μου ειπε οτι εγινε εκπτωση του Ι1 ΣΕ Ι4.σε λιγεσ μερες ημουν σπιτι μου χωρισ δουλεια,χωρισ τιποτα.μετα απο λιγο καιρο τα εξιστορισα ολα στην μανα μου.και σαν μανα απαντησε.αφου παιδι μου εισαι καλα,ασ τα βρει απο τον θεο το παλιοκαθικι.
  αυτες οι ιστοριες ειναι ανειπωτες.καιν αν φτασουν στα δικαστηρια,λιγες φορες δικαιωνονται.και ποιος να με ακουσει να λεω αυτα’΄΄και ποιος θα με πιστεψει΄΄
  μπροστα στα ματια μου στην αυλωνα το 2003 βασανισαν φανταρο με καρφωτη επειδη ειχε ψωνισει ‘μαυρο’.δηλαδη χασις απ εξω και το ειχε επανω του.εποπ και αυτος.και οταν τον πειρε το φορειο απο το νοσηλευτηριο ηταν ενα αμορφο κοματι κ=κρεας απο το ξυλο που ειχε φαει απο τους καραβαναδες.και το»προιον»του χασις μετα οι ιδιοι οι καραβαναδες το καπνισαν.
  αυτος ομως ο εποπ με χηρα μητερα και σακατη αδερφο απο βαρεια ασθενεια πηγε φυλακες παιδων αυλωνος.
  οικτρη αληθεια.στον στρατο της ελλαδος δεν πας να μαθεις στρατιωτικα πραγματα.αλλα για να πλυνεις λαμαρινες,τουαλετες και να σε ξεσκισουν ψυχολογικα οι καραβαναδες.αν γινει πολεμος πρωτοι αυτοι θα κραμασουν το χακι.ολη την ημερα τους ακους να μιλανε για αμαξια και πως θα βολευτουν με καλυτερη μεταθεση.
  αυτος ειναι ο Ε.Σ ΣΙΩΠΗ………………………..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: