ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ FORTHNET

Η καπιταλιστική κρίση που διαπερνά τη διεθνή πολιτική σκηνή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κάνει εμφανή τα αποτελέσματά της και στην Ελλάδα. Μαζικές απολύσεις εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους (100.000 από τις αρχές του 2009), ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και συμπιέσεις μισθολογικών απολαβών περιλαμβάνονται  στη διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση, με στόχο τη διατήρηση και διεύρυνση της κερδοφορίας του. Αρωγός στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της  Ν.Δ.         ( 28 δις ευρώ ενίσχυση των τραπεζών) και οι νεοφιλελεύθερες  ντιρεκτίβες της Ε.Ε.

Οι μαζικές απολύσεις αναδεικνύονται ως η πιο σκληρή όψη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Πλήττονται κυρίως κλάδοι, όπως οι εργάτες στην κλωστοϋφαντουργία   (κινητοποιήσεις Λαναρά) και σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (απολύσεις σε Siemens και Teleperformance, πτωχεύσεις σε Λανέτ, Altec, Teledom). Στην Καλλιθέα, συγκεκριμένα, η Forthnet απέλυσε 2 εργαζομένους λίγες μέρες πριν συγκροτηθεί επιχειρησιακό σωματείο στην εταιρεία.

Είναι μονόδρομος για την εργοδοσία, μπροστά στο φάσμα της συμπίεσης των κερδών των εταιρειών, η ελαστικοποίηση των ωραρίων, η παγίωση υπερωριών, η μείωση των ρεπό και αδειών των εργαζομένων και η διαμόρφωση ενός εργαζομένου πειθήνιου και αναλώσιμου, προκειμένου να διατηρεί και να μεγιστοποιεί τα κέρδη της. Επιπλέον, απαραίτητος όρος για την υλοποίηση αυτής της εργοδοτικής πρακτικής, είναι η ποινικοποίηση οποιασδήποτε συνδικαλιστικής δράσης (συγκρότηση σωματείων – επιτροπών),  προκειμένου να αφαιρεθεί οποιαδήποτε δυνατότητα διαμόρφωσης αντιστάσεων και διεκδικήσεων.

Η Κ. Κούνεβα δέχτηκε δολοφονική επίθεση από την εργοδοτική τρομοκρατία επειδή ήταν μια εργάτρια με έντονη συνδικαλιστική δράση. Διεκδικούσε τα αυτονόητα δικαιώματα των εργατών και εργατριών σ’ ένα καθεστώς σύγχρονου δουλεμπορίου. Με αφορμή αυτή την επίθεση, το σωματείο της ΠΕΚΟΠ πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας «Πρωτοβουλίας», που σήμερα αριθμεί 100 σωματεία και διοργάνωσε μαζικές πορείες και προέβη σε μια σειρά από επιτυχημένες παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας και οργανισμούς.

Σε αυτό το φόντο, σημειώθηκαν ελπιδοφόρες διεργασίες, ιδρύθηκαν νέα επιχειρησιακά σωματεία (Vodafone, Altec, Forthnet). Έγιναν αγώνες και απεργίες (Intracom, Altec, Wind) που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν την εργοδοσία σε υποχώρηση. Η δράση όμως της πρωτοβουλίας των σωματείων βρήκε απέναντί της τη ΓΣΕΕ και  την ένοχη σιωπή της για τις εργολαβικές–δουλεμπορικές εταιρείες, αλλά και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του προέδρου της που συκοφαντούσαν τις κινητοποιήσεις.

Όλες αυτές οι ενέργειες, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων δείχνουν το δρόμο της αντίστασης. Η εργοδοσία θα βρει μπροστά της το λαό της Καλλιθέας.

Στηρίζουμε τους εργαζομένους που παλεύουν για:

 • Αύξηση μισθών και επιδομάτων. Κατώτερος μισθός τα 1400€. Απόδοση όλων των επιδομάτων/υπερωριών.
 • Απαγόρευση των απολύσεων.
 • Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας.
 • Ασφαλιστικά ταμεία υγιή για τους εργαζόμενους.
 • Δυνατότητα ελεύθερου συνδικαλισμού στους χώρους δουλειάς.
 • Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Να πάρουν πίσω τα σχέδια τους για επιβολή ενός σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα.
Explore posts in the same categories: Δημοκρατικά Δικαιώματα, Εργασιακά

Ετικέτες:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment στο “ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ FORTHNET”

 1. ΓΟΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Says:

  Δ Ε Ν Π Λ Η Ρ Ω Ν Ο Υ Μ Ε … Ω Σ Ε Δ Ω
  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
  Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
  Tον Οκτώβρη του 2010 (παραμονές εκλογών) η Super Star Ελευθερία Τοκατλίδη, Πρόεδρος Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Χαϊδαρίου, δήλωνε: «Το κόστος ανά παιδί έχει μειωθεί κατά 50%» σε σύγκριση με άλλες χρονιές «οπότε παραλάβαμε τα ηνία του ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου). Ακούγεται παράδοξο σε μία εποχή όπου τα κόστη ανεβαίνουν κατακόρυφα εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης που διέρχεται η οικονομία μας. Εντούτοις, ο εξορθολογισμός των εξόδων συντήρησης των σταθμών μέσα από τον επισταμένο έλεγχο και την πλήρη καταγραφή όλων των δαπανών κατέστησε εφικτό το χαμηλό κόστος τροφείων. Με πνεύμα εξορθολογισμού των δαπανών καταφέραμε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά του Νομικού Προσώπου μηχανογραφώντας τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών. Έτσι καταφέραμε από τη μία να ελέγξουμε μία σειρά από σπατάλες που υπήρχαν με μία αύξηση οριακή της τάξης του 10% ».
  Αυτή που δήλωνε τα παραπάνω ζητούσε εκείνη την περίοδο, από τον κόσμο του Χαϊδαρίου την ψήφο του ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το δεξιό ψηφοδέλτιο του Μαραβέλια.
  Την Δευτέρα 13 Δεκέμβρη νύχτα όπως θα λέγαμε όλοι εμείς που θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς η Τοκατλίδου και η παρέα της αποφάσισαν, από 1/1/2011 αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθμών Χαϊδαρίου κατά 40%. Αν δεν γίνουν οι αυξήσεις θα κλείσουν κάποιοι παιδικοί σταθμοί διεμήνυσε. Αυτό είναι πολιτικό σκάνδαλο και προσωπική ήττα της Τοκατλίδου και των κολλητών της.
  Εμείς που δεν αντέχουμε άλλο την ληστεία που γίνεται σε βάρος μας απαντάμε, μην τολμήσετε να κάνετε πράξη αυτά που σχεδιάζετε… αυτό είναι προειδοποίηση. Ο οικογενειακός προγραμματισμός και το εισόδημα του κόσμου δεν αντέχει άλλες κλεψιές, άλλα μέτρα λιτότητας. Αν θέλετε να έχετε την τύχη που είχαν και άλλοι χαραμοφάηδες σαν και του λόγου σας, κάντε το. Εμείς θα βρεθούμε δίπλα σε όλους τους πολίτες που αρνούνται να συναινέσουν σε πολιτικές και μέτρα που τον οδηγούν στην εξαθλίωση, σε όλους όσους δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα γιατί πολύ απλά, δεν έχουν για να χάσουν.
  Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ E Κ Α Ι Δ Ε Ν Π Α Ζ Α Ρ Ε Υ Ο Υ Μ Ε
  1ον Να μπλοκαριστούν και να ανοιχτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί κρατικών νομικών και φυσικών προσώπων, όλων όσων έχουν και είχαν εμπλοκή με δημόσιες οικονομικές και εισπρακτικές υπηρεσίες του δήμου. Να δημοσιοποιηθούν όλες οι κινήσεις των λογαριασμών.
  2ον Οι παιδικοί σταθμοί να περάσουν στον έλενχο και την διαχείρισή, των γονιών, των δασκάλων, των εργαζομένων στη καθαριότητα και την σίτιση των παιδιών μας
  3ον Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι
  4ον Να φύγουν τώρα οι άρπαγες και κλέφτες διαχειριστές νομικών ή άλλων προσώπων
  5ον Να επανακτήσουμε το κοινωνικό, Δημόσιο και δωρεάν έργο και χαρακτήρα των παιδικών σταθμών και όχι την λειτουργία τους ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΥΜΩΜΕΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: